sophiepeelman.com

Baby
& gezins fotografie

Jouw gezin, hoe klein, groot, jong of oud het nu is, wordt gefotografeerd zoals jullie zijn op de meest echte manier die er bestaat.
Je bent wie je bent en hoeft daar niets meer of minder voor te doen. Jullie beleven een dag zoals jullie deze altijd zouden beleven.
Dat is documentairefotografie. Het is ontstaan vanuit fotojournalistiek. Onder fotografen wordt documentairefotografie ook wel eens een ‘Day in a life’ genoemd.

Het is mijn job om jullie verhaal zo authentiek mogelijk te vertellen in een aantal foto’s die jullie kunnen koesteren voor het leven. Hierbij volg ik jullie doorheen een ongedwongen momenten thuis, of een favoriete activiteit,… Hoe kan dat nu natuurlijk verlopen? Wel, de kinderen hebben er het minste moeilijkheden mee. Die doen gewoon hun ding. Jullie als ouders weten na ongeveer een half uurtje à uurtje al iets minder dat jullie gefotografeerd worden.

Babyfotografie

Proficiat! Jullie zijn bijna mama en papa van een kleine deugniet, jullie staan op het punt kersverse ouders te worden of jullie zijn net fiere ouders geworden. Ik ben alvast zeer nieuwsgierig naar wie jullie zijn! Wat zijn de momenten die je koestert als mama wanneer je kleine schat in je armen ligt? Hoe verovert die kleine deugeniet papa’s hart? Dit zijn een aantal vragen die jullie zeker mogen verwachten.

Vaak krijg ik heel wat vragen over wat nu juist de beste moment is. Vlak na de geboorte? Kom je ook op kraambezoek? Na hoeveel maand zou jij aanraden? Wel dit is van gezin tot gezin verschillend. Wil je de moment vastleggen waarop ze nog zo vredig in je armen liggen te slapen of wil je al wat meer karakter zien? Wanneer je iets meer karakter wil zien is tussen de 1 à 2 maanden oud aangewezen. Toch zijn er nog andere factoren die meespelen. Is je baby wat vroeger dan verwacht dan zal je zien dat het wat langer duurt vooraleer je kleine deugeniet wat karakter trekken vertoont. Het is dus van baby tot baby verschillend en van moment tot moment. Jullie als ouders zijn de experten van jullie eigen baby en elk moment na de geboorte heeft zo zijn charmes.

Gezinsfotografie

De kleinste van de bende die je komt knuffelen. De zoen die jullie elkaar toesmijten bij het vertrek. De manier waarop je in het dagdagelijkse met je gezin omgaan. Dat zijn de momenten die ongezien voorbij gaan, de momenten die we als vanzelfsprekend vinden, maar ze betekenen zo veel meer!
Er zijn verschillende opties mogelijk. Graag luister ik naar wat jullie gezin uniek maakt. Gaan jullie maandelijks naar een tentoonstelling? Hebben jullie vaste rituelen bij het opstaan? Houden jullie van een heerlijk lange brunch op zondag gekoppeld aan een pyjama moment? Doe je dagelijks een korte jogging met de kinderwagen in de hand? Kunnen de kinderen zich uren amuseren in de tuin om dan plots aan je achterdeur te staan vol modder? Elk gezin is uniek laat net dat het mooie zijn!

Hoe? Wat? Waar? Wanneer?

Voor de fotoreportage:
Leer ik jullie kennen. Je krijgt een kleine vragenlijst waarop je zoveel kan vertellen als je zelf wilt. Na de vragenlijst neem ik even met jullie contact op. Dat kan een telefonisch gesprekje zijn of online. Zo leren we elkaar al een beetje kennen en gaan we samen opzoek naar jullie uniekheid en meest geschikte moment van de dag en een datum.

Tijdens de fotoreportage:
Wanneer de fotoreportage vooral binnen zal plaatsvinden. Ga ik eerst even op verkenning in jullie huis. Hierbij betrek ik vaak de kinderen zo leren we elkaar op korte tijd even kennen.
Waarom doe ik dit? Niet om de speurneus in jullie huis uit te hangen maar om de lichtinval in elke kamer te weten. Zo sta ik niet voor verassingen wanneer er zich een vluchtig moment voordoet en ik al de instellingen plots moet omgooien.

Het is belangrijk om te weten dat ik niet ingrijp. Halen je kinderen kattenkwaad uit, is er een ruzie, kleine valpartij,… dan sta ik vleitig te fotograferen. Gaat het echt niet door de beugel of heeft een kindje zich enorm pijn gedaan dan ga ik natuurlijk wel de camera neerleggen en troosten tot wanneer er iemand is.

Op mijn eigen manier ben ik aanwezig of afwezig. Dat hangt een beetje af van gezin tot gezin. Bij sommige gezinnen begin ik onmiddellijk met fotograferen bij andere gezinnen win ik eerst nog wat vertrouwen.

Bij de fotoreportage voor kers verse gezinnen is er een momentje waarop ik een aantal spontane portretten vast leg. We bespreken samen wanneer dit een geschikt moment is. De duur van dit moment hangt af van hoeveel uur ik bij jullie aanwezig ben.

Na de fotoreportage:
Hoe groot of klein de sessie ook is. Ik heb even tijd nodig om elk beeld zorgvuldig uit te kiezen. Naast het kiezen zorg ik ervoor dat elk beeld een plaatje wordt. Dit doe ik niet door zaken weg te halen of bij te plaatsen maar door de juiste sfeer terug te brengen. Dit gebeurt aan de hand van de juiste kleurwarmte te kiezen bij elke foto. Sommige beelden zal je krijgen in het zwart-wit andere in kleur.